Nieuw scoutinggebouw aan het Goese Diep

Het oude gebouw van de waterscoutinggroep F. Naerebout stond in de weg voor nieuwe ontwikkelingen in het Goese Diep. Tevens was het gebouw toe aan groot onderhoud, en het voldeed niet meer aan de huidige eisen. De gemeente Goes heeft het besluit genomen om een nieuw onderkomen te laten bouwen op een locatie buiten de geplande woningbouw.

In samenwerking met Robin Lock van Ecoscape en Buro Salt ontwierp Erik Wijsman het nieuwe gebouw met de volgende eigenschappen:

Passend in het landschap.
Het ontwerp van het totaal is afgestemd op deze locatie en vormt hiermee 1 geheel. De vorm van het gebouw creƫert wel een eigen gebied voor de scouting. Het gebouw valt weg in de natuur.

Circulair.
De hoofddraagconstructie van het gebouw is uitgevoerd in houten spanten die hergebruikt zijn van een gesloopte manege te Teteringen. De spanten zijn iets ingekort, en onder een andere hellingshoek geplaatst in dit gebouw. Het gebouw is verder geheel gebouwd met materialen die in de toekomst opnieuw te gebruiken zijn.

Modulair en prefab.
Het gebouw is zo ontworpen dat het geheel in de fabriek gemaakt kon worden. De hsb-elementen zijn veelal in dezelfde maatvoering waardoor deze in de toekomst in een ander ontwerp kunnen worden hergebruikt. Ook de raam- en deuropeningen zijn modulair en uitwisselbaar.

Sober, doelmatig, degelijk en hufterproof.
Alle gebruikte materialen zijn in overleg met de scouting gekozen. Alle installatie- onderdelen zijn opbouw en dus zichtwerk, bij mutaties in de toekomst hoeft er niets in de wanden te worden gesloopt.

Onderhoudsarm, TCO- kosten minimaal.
Alle materialen en details zijn ontworpen om de onderhoudskosten en TCO kosten te beperken.

Moderne contractvorm.
De uitvraag is gedaan op een manier die we in de bouwwereld niet echt gewend zijn. Inschrijvers is de vrijheid gegeven om aan de hand van het ontwerp, met een programma van eisen en een taakstellend budget de detailengineering zelf te doen.

Energiezuinig.
Het gebouw is energiezuinig uitgevoerd door toepassing van een zonneboiler, pv-panelen (hergebruik) en electrische verwarming, waarbij vooral is gekeken naar gebruikstijden. In tegenstelling tot veel installatieontwerpen, is om deze reden hier gekozen voor een systeem met een snelle opwarming, bedienbaar / programmeerbaar op afstand.

Type: Bijeenkomstgebouw voor Scoutinggroep Frans Naerebout
Locatie: Goese Diep te Goes
Opdrachtgever: Gemeente Goes, afdeling RO, gemeentelijk ingenieursbureau
Ontwerpers: Robin Lock (landschap) en Erik Wijsman (gebouw)
Ontwerp installaties: Martijn Deurloo
Realisatie: 2019
Aannemer: Bouwbedrijf Rijk
WM verzorgde: gehele ontwerp in samenwerking met Robin Lock van Ecoscape en Buro Salt, aanbesteding, begeleiding prijs- en contractvorming